Ce sunt coralii?
Coralii reprezintă cel mai divers ecosistem de pe Pământ, găzduind și hrănind cel mai mare număr de vietăți marine, de la alge și microorganisme, până la specii exotice de pești și vietăți marine.
Pentru vietățile marine, coralii sunt cel mai bogat loc în care se pot dezvolta, oferind toți nutrienții necesari dezvoltării planctonului. Aproximativ 25% din totalitatea speciilor marine trăiesc în jurul recifurilor de corali și depind în mod direct de aceștia.
Photo by David Clode on Unsplash
Dar ce sunt coralii?
Pe scurt, sunt o specie de animale nevertebrate ce trăiesc în grupuri de sute, chiar mii de indivizi. Un singur exemplar de coral poartă denumirea de polip și are capacitatea de a crea o copie identică după sine.
Fără să intrăm în foarte multe detalii despre structura de organizare a acestei specii, trebuie să înțelegem că există 2 tipuri de corali:
- Coralii cu un schelet dur
- Coralii moi, de tip mușchi sau burete
Acest tip de coral extrage calciul din apă și își dezvoltă un schelet dur și rezistent care îi permite să crească și să se protejeze.
Planeta noastră depinde de sănătatea coralilor în aceeași măsură în care depindem de sănătatea pădurilor, de integritatea calotei glaciare, de stratul de ozon și așa mai departe.
Planeta noastră este formată dintr-o multitudine de ecosisteme complexe, dar, în esență, fragile la schimbările climatice.
Care este rolul coralilor?
- Fixează nutrienții din apă
- Ajută la absorbția unei cantități impresionante de carbon
- Protejează liniile de coastă în fața valurilor puternice și astfel previn eroziunea solului
- Vietățile marine se concentrează într-un număr mare în jurul recifurilor de corali, datorită apelor foarte bogate în nutrienți
- Aduc venituri considerabile țărilor de coastă și statelor insulare, prin intermediul pescuitului și turismului
Marea barieră de corali
Cel mai cunoscut exemplu de recif de corali de pe întreg Pământul este Marea Barieră de Corali, ce se întinde pe o suprafata de 348,000 km2.
Compusă din peste 2900 de sisteme individuale de corali, acest ecosistem se află în Marea Coralilor de pe coasta Queensland-ului in Australia și este vizibil din spațiu.
Efectele distrugerii coralilor asupra oamenilor
Mai sus am prezentat pe scurt câteva dintre cele mai importante caracteristici ale recifurilor de corali. În această secțiune vom vorbi despre cât de importanți sunt coralii pentru oamenii care depind în mod direct de ei.
 În primul rand, recifurile de corali sunt esențiale pentru protejarea liniilor de coastă împotriva valurilor de tip tsunami, catastrofe ce afectează zeci de mii de oameni. Pe lângă cazul extrem al tsunamiurilor, coralii acționează ca o barieră ce previne eroziunea țărmurilor din cauza valurilor.
 Un alt aspect foarte important pentru țările insulare și de coastă sunt strâns legate de veniturile pe care le obțin în urma activității de pescuit și de turism. Recifurile de corali din întreaga lume produc anual aproximativ 375 de miliarde de dolari. Aceasta sumă este reprezentată de bunurile de consum, de industria pescuitului și de turism.
 În prezent 1 miliard de oameni depind în mod direct de resursele oferite de recifurile de corali. Urmărind evoluția curentă a schimbărilor climatice provocate de activitatea umană în ultimii 50 de ani, putem observa ca temperatura apei a crescut cu 1 grad și până în 2100 apa va avea o temperatură mai mare cu 2 poate chiar 4 grade.
 Temperatura crescută a apei duce la extincția a numeroase specii de vietati marine și a celor care au nevoie directă de mări și oceane ca să supraviețuiască și să se dezvolte. Nivelul foarte mare de emisii din atmosferă și vaporii de apă duc în timp la schimbarea curenților de aer și la dezvoltarea unor furtuni tropicale devastatoare, în calea cărora nu vor mai exista bariere de protecție.
 În momentul în care am pierdut coralii, rezerva de mâncare a peste 1 miliard de oameni va scădea în mod drastic. Când începem să discutăm despre impactul pe care reducerea rezervei de mâncare îl are asupra unui număr atât de mare de oameni, trebuie să fim conștienți de implicațiile politice și sociale ale acestui fapt. Comunitățile sărace sunt întotdeauna aflate în cel mai mare risc atunci când vine vorba de efectele schimbărilor climatice.
 Instabilitatea politică se va accentua din cauza exodului climatic pe care o parte dintre oameni vor fi nevoiți să îl îndure în căutarea de resurse. Pescuitul și turismul sunt activități importante care contribuie la stabilitatea economică a țărilor de pe coastele oceanelor.
 Lipsa locurilor de muncă și rata mare a șomajului va ajunge să suprasolicite celelalte industrii, iar mulți dintre oameni vor alege să emigreze în alte state în căutarea stabilității economice. Când începem să punem toate aceste evenimente și fapte într-o imagine de ansamblu, realizăm că fiecare ecosistem în sine își aduce contribuția incontestabilă la echilibrul planetei.
Albirea coralilor
Albirea coralilor este un fenomen tot mai des întâlnit în ultimii ani, fiind echivalent cu îmbolnăvirea și moartea acestora. Ca să înțelegem mai bine fenomenul de albire a coralilor, trebuie să înțelegem cum anume cresc și se hranesc coralii.
 Cum am spus mai sus, coralii sunt ființe care se dezvoltă prin convertirea carbonului si calciului dizolvat în apă într-o structură scheletică dura. Acest schelet trăiește în strânsă legătură cu o algă specială numită zooxanthellae, ce se hrănește prin fotosinteză.
 Coralii se hrănesc în cea mai mare parte mulțumită acestei alge dar și cu plancton și pești mici pe care îi prind cu ajutorul polipilor.Odată cu depășirea nivelului acceptabil de carbon prezent în atmosferă, oceanele, responsabile cu absorbția a 90% din aceasta cantitate au devenit suprasolicitate, fapt ce a dus la creșterea acidității apei din oceane.
 Din cauza nivelului crescut al acidității și temperaturii crescute a apei, procesul de extragere a calciului din apă devine mai greu de realizat și coralii au tendința să respingă alga cu care se află în simbioză, împreună cu bucăți semnificative din propriul țesut, pentru a se salva.
 Acest proces duce la albirea și în final la moartea acestora. În acest moment mai mult de jumătate din totalul recifurilor de corali din oceane au fost distruse.
 Puteți vedea aici în timp real procentul de corali sănătoși rămași în lume.
De ce strălucesc coralii?
În unele cazuri, coralii au învățat cum să se protejeze de efectele schimbării climatice.
Unele specii de corali eliberează un pigment fluorescent care transformă razele de tip UV în raze de lumină cu undă mai scurtă.
În acest fel, alga zooxanthellae poate să realizeze fotosinteza și să contribuie la hrănirea coralilor.
Acest sistem de apărare este însă prezent numai la anumite specii de corali, ceea ce înseamnă că, odată cu trecerea timpului în contextul agravării schimbărilor climatice, numai speciile care prezintă această capacitate de adaptare vor putea să supraviețuiască.
Coralii strălucitori sunt cel mai clar semnal de alarmă cand vine vorba de starea critică a oceanelor lumii.
Culorile strălucitoare sunt albastru, galben și violet.
În următorii 30 de ani am putea să fim martori la dispariția completă a acestui ecosistem, crucial pentru sănătatea întregii planete.
Pentru a ajuta la conștientizarea problemei presante a albirii coralilor, proiectul Glowing își dorește să implice cât mai multe branduri în a folosi culorile coralilor fosforescenti, recunoscute în colaborare cu ADOBE și Pantone.
Toate brandurile, indiferent de domeniul lor de activitate, pot fi parte activă din această campanie. Și compania ta poate participa la răspândirea mesajului despre starea coralilor din oceanele lumii.
Scopul acestei campanii este de a educa o audiență cât mai mare asupra acestei probleme, într-un mod cât mai vizual cu putință, astfel culorile pe care coralii le emit încercând să se protejeze de radiatiile UV să fie folosite în cât mai multe materiale publicitare sau campanii.