Skip to main content
Sustenabilitate

Reducerea emisiilor de carbon la Badsi

By 11/10/2019February 15th, 2021No Comments

Photo by Jason Blackeye on Unsplash

Cu siguranta ati auzit, in ultima perioada mai pregnant decat inainte, despre faptul ca pentru a proteja planeta trebuie sa reducem emisiile de carbon din atmosfera.
Noi, la BADSI, ne-am propus sa facem tot posibilul pentru a prelungi viata planetei pe care traim. Astfel, v-am pregatit un mic articol care va va ajuta, speram noi, sa intelegeti mai bine cum vine treaba asta cu poluarea, si in care sa va prezentam actiunile pe care le-am luat noi in speranta unui viitor CURAT. 

Ce sunt emisiile de carbon?

Emisiile de gaze cu efect de seră, denumite generic emisii de carbon sau emisii de CO2, reprezintă gazele din atmosferă care absorb și emit radiatii infraroșii. Existenta unui echilibru între radiatiile infraroșii absorbite si cele emise este un element de importantă majoră pentru climă și mediul global.
Procesul emiterii necontrolate a gazelor cu efect de seră reprezintă cauza fundamentală a controversatului efect de seră din atmosferă, ce generează fenomenul de încălzire globală.
Principalele gaze cu efect de seră din atmosfera Pământului sunt vaporii de apă, dioxidul de carbon, metanul, oxidul de metan și ozonul.

Cum reducem emisiile de carbon?

Articolul publicat in data de 19 ianuarie 2017 de catre cei de la The Guardian este un semnal de alarma pentru noi toti. Acestia au calculat perioada de viata a planetei, daca nu reducem consumul de emisii de carbon. Rezultatul este alarmant, mai avem aproximativ 17 ani pana cand vom depasi bugetul de carbon, daca emisiile noastre vor ramane asa cum sunt. La BADSI am demarat doua initiative pentru a reduce emisiile de carbon si anume: schimbarea calculatoarelor si achizitia unor plante de interior. 

Schimbarea calculatoarelor

Stiati ca, un laptop consuma cu 70% mai putina electricitate decat un computer? 
Un laptop care este pornit timp de 8 ore, consuma intre 150-300 kWh si emite intre 44 si 88 de kg de CO2 pe an. Un computer care este pornit timp de 8 ore, consuma 600 kWh si emite 175 de kg de CO2 pe an. Astfel, prin schimbarea a 8 calculatoare, vom ajunge la un consum intre 75 si 255 de kg de CO2 pe an. 

Achizitionarea plantelor de interior

Stiati ca, fiecare frunza a unei plante elibereaza in atmosfera aproximativ 5 mililitri de oxigen pe ora? Astfel, prin achizitionarea a 100 de plante de interior, vom reusi sa absorbim din atmosfera 18kg de CO2 pe an. E usor sa contribuit la salvarea planetei.

Alatura-te initiativei noastre si hai, impreuna, sa marim speranta de viata a planetei.