Skip to main content
Știri

Cum identifici corect cauza infiltrării apei în mașină

By 17/11/2021December 17th, 2021No Comments

Anotimpul rece, cu ploi și ninsori abundente, nu este cel mai prietenos cu șoferii, iar una dintre cele mai des întâlnite probleme este infiltrarea apei în mașină. Desigur că, dacă afară plouă torențial, iar trapa de la mașină nu etanșează corect, problema este evidentă. Dar ce faci când locul infiltrării apei nu este atât de vizibil, când descoperi apă sub mochetă, după bord sau în portbagaj?  Dacă nu ai uitat o sticlă de apă rostogolită pe undeva prin spate, apariția apei în interiorul mașinii nu este un mister demn de Sherlock Holmes, ci o problemă care necesită o evaluare corectă și completă pentru identificare.

Pentru că apa în interiorul mașinii poate cauza mirosuri neplăcute, mucegai, sau poate afecta instalația electrică, am centralizat în acest articol cele mai frecvente cauze posibile.

Geamurile

Ploaia se poate prelinge în interiorul mașinii prin chederul de la geamuri care, în timp, se uzează și nu mai etanșează.

Trapa

Atunci când deschizi trapa mașinii observi că aceasta funcționează cu ajutorul șinelor metalice culisante și încorporează canale de scurgere a apei, balamale mobile, cheder exterior și interior. Este esențială curățarea în întregime a acestui mecanism, lubrifierea șinelor metalice și a chederelor și tratarea chederelor interioare cu soluții speciale. Dacă ignori acest aspect, apa își va găsi cu ușurință drum spre interiorul mașinii. În plus, frunzele pe care toamna le găsim din abundență pe capota mașinii pot înfunda căile de scurgere și genera refularea apei la interior. 

Ușile

La fel ca în cazul geamurilor, ușile sunt echipate cu chedere care se uzează treptat în urma deschiderilor și închiderilor repetate, făcând astfel loc apei spre interiorul uscat al mașinii tale.

Parbrizul

Parbrizul este izolat atât pe exterior, cât și pe interior cu chedere. Montarea deficitară – de exemplu, chedere care se mișcă sau “fac burtă”,  dar și uzura cauzată de trecerea timpului pot facilita infiltrarea apei în interior.

Grila de ventilație

Mocheta de la locul din față, dreapta, este plină de apă? Dacă observi acest lucru o posibilă cauză este grila de tubulatură aer sau grila de ventilație. De exemplu, toamna, grila se poate înfunda din cauza excesului excesului de frunze. Tot o defecțiune a acestei grile, care funcționează ca un radiator, poate cauza aburirea parbrizului dar și un miros neplăcut în mașină atunci când aceasta se încălzește.

Aerul condiționat

Am vorbit de multe cauze care pot duce la infiltrarea apei în mașină atunci când plouă, dar ce faci dacă afară e cald și frumos iar tu găsești mocheta udă? Aerul condiționat sau climatizarea funcționează ca un circuit etanș compus din două radiatoare – unul de încălzire și unul de răcire – prin care circulă freonul. Practic, aerul intră cald pe o parte și iese rece pe alta. În cazul în care căile de ieșire sunt înfundate, acest proces este întrerupt și apa își poate face apariția în interiorul mașinii tale. 

Noi suntem detectivul de care ai nevoie

Să identifici singur cauza infiltrării apei în mașină este un proces lung și anevoios. Poate că ești tentat să analizezi singur și meticulos mașina, pierzând timp prețios și nervi inutil. Nu ai nevoie de skill-uri de detectiv, ai nevoie doar de o programare AICI. Specialiștii BADSI îți oferă cele mai bune soluții pentru rezolvarea rapidă și eficientă a problemei.