Acesta este un articol care sumarizeaza pasii pe care trebuie sa ii faci in momentul in care iei parte la un accident rutier.
Cele mai importante informatii:
- in maxim 24 de ore de la momentul producerii accidentului acesta trebuie declarat (prin completarea amiabilei sau declaratia la Biroul de accidente Usoare)
- Constatarea amiabila se poate face doar daca:
- accidentul s-a produs pe teritoriul Romaniei, pe un drum public
- Nu exista vatamari corporale
- Nu exista pagube materiale, altele decat cele de la cele doua vehicule implicate
- ambii soferi sunt de acord cu completarea amiabilei si cu circumstantele accidentului
Pasul 1: Verifici integritatea corporala a tuturor participantilor la accident (inainte sa muti vehiculul)
incepand cu tine. Nu numai ca este un lucru normal de facut ca fiinta umana, dar orice afectiune survenita in urma accidentului, care merita ingrijiri medicale, transforma natura juridica a accidentului din “accident usor” in “accident cu vatamari corporale”
in cazul in care tu sau alt participant la accident sunteti vatamati in orice fel, va trebui sa urmezi pasii descrisi in articolul “Ce sa faci in caz de accident cu vatamari corporale?”
Pasul 2: Deplasati fiecare vehicul propriu in afara partii carosabile
si aceasta este o obligatie legala. Daca sunt nedeplasabile, vehiculele se vor apropia pe cat posibil cat mai aproape de marginea din dreapta a carosabilului, pentru a minimiza impactul asupra circulatiei, pana la venirea echipajului de tractare.
O lista cu prestatori de incredere pentru servicii de tractare gasiti in acest link.
inainte de a muta vehiculele, veti face fotografii din toate unghiurile (minim 8) ale accidentului. De asemenea, vei identifica posibili martori si camere de supraveghere care ar fi putut sa surprinda accidentul,
semnalizezi prezenta masinilor pe carosabil cu ajutorul triunghiului reflectorizant si a luminilor de avarie.
Pasul 3: Calmezi spiritele
incepand cu tine. Respira adanc de cateva ori. indiferent cine e de vina, exista solutii.
indiferent de cat de multe alte treburi aveai de facut, prioritatea in acest moment este sa rezolvi, daca se poate pe cale amiabila, situatia cu cealalta parte implicata, iar daca nu, sa cautati in mod civilizat mediere la Biroul de accidente Usoare.
incearca sa nu intri in polemici, sa te concentrezi asupra pasilor urmatori si sa dai de inteles intr-un mod calm si clar ca stii ce ai de facut. arata-le/trimite-le si celorlalti acest articol.
Pasul 4: Stabilesti modul de constatare al accidentului
sunt doua variante in cazul producerii unui accident usor:
- constatul amiabil – in cazul in care partile sunt de acord cu circumstantele producerii accidentului
sau
- vizita la Biroul de accidente Usoare al Brigazii de Politie Rutiera pentru eliberarea unei autorizatii de reparatie- in cazul in care exista divergente de opinie
in ambele situatii, termenul pentru incheiere a acestor documente este de 24 de ore de la momentul producerii accidentului.
in cazul in care in accident au fost implicate mai mult de 2 parti (aici includem si stalpi, garduri, borduri, etc.) esti obligat sa te prezinti la Biroul de accidente Usoare al Brigazii de Politie Rutiera iar pasii in acest caz sunt descrisi in articolul Ce sa faci la Biroul de accidente Usoare.
Este foarte important sa faci poze urmatoarelor documente ale celeilalte parti:
- Buletin
- Permis
- Certificat de inmatriculare
- Polita de asigurare RCA
Repetam: fotografiaza cat mai multe unghiuri ale accidentului, ansamblu, detaliu, etc.
Pasul 5.1: Amiabila
Pentru completarea constatului amiabil digital citeste articolul amiabila Digitala.
in cazul in care oricare dintre cei doi soferi implicati in accident are un formular autocopiant de constat amiabil, acesta se va completa urmarind pasii din articolul: Cum se completeaza formularul de constatare amiabila in format autocopiant?
Pasul 5.2: Biroul de accidente usoare al Brigazii de Politie Rutiera
in cazul in care ai nevoie de servicii de tractare, gasesesti in acest link o lista de prestatori de incredere testati de noi.
alte articole care ti-ar putea fi de folos:
Ce sa faci la biroul de accidente usoare?
Cum se completeaza formularul de constatare amiabila in format autocopiant?
Cum se completeaza Constatarea amiabila Digitala?
Cum se deschide un dosar de dauna CasCO?
Cum se deschide un dosar de dauna RCa?
Cum imi repar masina daca am fost vinovat intr-un accident rutier?
in ce conditii primesc masina la schimb ca urmare a unei daune acoperite de asigurator?
Masina Lovita in Parcare- ce fac?
Lista tractatori/servicii de tractare de incredere.
Author Paul Badea CEO|BADSI
Acesta nu este un clickbait. Am învățat de-a lungul anilor că un singur partener, asociat sau coleg de excepție este mai eficient din punct de…
Rabla Plus 2020 Programul Rabla Plus a început în luna martie și este destinat celor care vor să cumpere o mașină electrică sau hibrid, prin…
Noul Nissan JUKE a primit scorul maxim de cinci stele din partea organizației independente Euro NCAP datorită robusteței și tehnologiei inovatoare în materie de siguranță și…
Fără îndoială, viitorul aparține mașinilor electrice. Nissan LEAF, unul dintre cele mai populare vehicule electrice din lume, beneficiază acum de o baterie de 62 kW…