Skip to main content
AUTO

Piese OE vs Piese AM

By 13/04/2023No Comments

Pentru început, hai să dezbatem puțin definiția pentru fiecare tip în parte:

OE: Original Equipment (Genuine): Este piesa originală folosită de producătorul auto când mașina a ieșit din uzină. Această piesă poate fi fabricată, sub contract, de un furnizor (cum ar fi Bosch, Hella, Mann-Filter, Valeo sau orice alt producător de piese auto), care produce piesa special și exclusiv pentru modelul mașinii respective. Piesele originale vin, de obicei, ambalate de către producătorul auto (Mercedes-Benz, Audi, etc) direct de la furnizorul contractat (Bosch, Mann-Filter, Hella).

1.1 OEM: Original Equipment Manufacturer: Este denumirea dată de producătorul piesei auto care a fost montată de origine pe un vehicul. Acesta are dreptul de a produce aceeași piesă originală, ambalată în ambalajul propriu și ștampilată cu logo-ul său (Bosch, Mann-Filter, Hella, Valeo, etc). Aici apar cele mai multe controverse, deoarece toți știu marca vehiculului deținut, dar puțin cunosc care este, de fapt, producătorul anumitor componente (cașeta de direcție, sistem de frânare, etc). În general, producătorii de piese auto nu beneficiază de marketing agresiv precum producătorii auto.

AM: Aftermarket: Este orice piesă care nu poartă logo-ul constructorului auto. Toate aceste piese sunt, însă, omologate de organismele internaționale pentru a fi comercializate și care oferă un nivel de siguranță ridicat. În funcție de prețul și notorietatea producătorului piesei, calitatea poate diferi, dar prețul nu este concludent în ceea ce privește siguranța autovehiculului și a ocupanților acestora, ci mai degrabă în ceea ce privește numărul de kilometri în care piesa se încadrează în parametrii de funcționare impuși.

În continuare, aș vrea să dezbatem puțin câteva mituri despre piese:

i) Toate piesele care nu sunt originale sunt contrafăcute. → FALS! De ce este fals!? Piesele de calitate echivalentă (AM) sunt certificate de autoritățile abilitate, asta înseamnă că ele sunt identice din punct de vedere al caracteristicilor și standardelor cu cele originale și au același nivel de calitate. Singura diferență este că nu sunt asamblate pe mașini în procesul inițial de producție.

ii) Piesele originale sunt doar cele care poartă însemnele producătorului auto. → Nu este obligatoriu. Așa cum s-a precizat și mai sus, constructorii auto apelează la producători independenți de piese pentru procesul de fabricație a unei mașini. Valoarea unei autovehicule, de cele mai multe ori, este dată de componentele produse de fabricanții independenți ale căror piese sunt asamblate în uzina producătorului de automobile. Aceleași piese originale sunt comercializate și în rețelele de dealeri ale producătorilor de mașini, dar și ale reparatorilor și distribuitorilor independenți. Comisia Europeană le numește ”produse de origine”, iar CLEPA (Asociația Europeană a Producătorilor de Piese de Schimb) îi numește pe producătorii acestora OEM (Original Equipment Manufacturer) și OES (Original Equipment Supplier), distincție pe care cea mai mare parte a consumatorilor nu o cunosc.

iii) Piesele originale sunt mai bune decât cele fabricate de constructorii independenți. → Nu este o regulă, în 95% din cazuri sunt la același nivel. Comercianții susțin că nu există nicio diferență de calitate între reperele originale (OE) și cele de calitate echivalentă (OEM). Iar acest lucru a fost demonstrat de milioane de consumatori în ultimii ani.

iv) Există riscul de a pierde garanția dacă se folosesc piese AM → FALS. Este ilegal ca o companie auto să anuleze garanția autovehiculului pentru folosirea pieselor AM. În acest caz, proprietarul poate depune o plângere dacă o cerere de garanție a fost respinsă pe acest motiv.

Recomandarea noastră, ca și service autorizat RAR și dealer auto, este de a opta pentru piese aftermarket din categoria consumabilelor, amortizoare, elemente ale sistemului de frânare, filtre, cât și elemente ale trenului de rulare. Când vine vorba de piese interne de motor, este recomandat să utilizăm piese OE, (cu toate că sunt și producători AM de vilbrochen, de axe cu came, supape, culbutori, etc.) doar ca să ne asigurăm că vom lua piese fără probleme, verificate de un departament de quality control ce face verificări la cotele cerute de producători și să se potrivească perfect.

Author
Cezar Brinzea
BADSI