Skip to main content
Mașinile clasice

Nu orice Bentley Continental GT Speed, ci acesta

By 28/03/2023No Comments
Bentley Continental GT Speed

De ce acesta

Este probabil exemplarul de Bentley Continental GT speed cu cei mai putin kilometrii (5700) din lume, cel puțin din cele care sunt au fost pe piață (de la data redactării acestei recenzii pana la data publicării un domn distins din Hanovra și-a adaugat-o colectiei sale- de unde nu cred ca va mai pleca prea curand) Atat pretul tranzactiei cat și identitatea vanzatorului sunt confidentiale, dar noua ne-a facut mare placere sa ne ocupam atat de masina cat a fost cazata la noi cat și de tranzactie in sine, care nu a fost una lipsita de peripetii.

Bentley Continental GT Speed

Design

In 2009 nu iti puteai cumpara o masina mai frumoasa decat Continental GT. Punct. Iar Speed-ul adauga la imaginea asta cu jante pe 20’ și niste grile mai mari. Lipsa stalpului B, coborarea plafonului inspre capota portbagajului și forma tronconic-plata a acestuia din urma iti dau impresia ca a “fugit” din mâna creatorului când cleiul era inca prosta. 

Din design iti dai seama de filosofia lui WO Bentley de cand a produs prima  mașină pe care a numit-o literalmente viteza- Speed 6 in 1928 : aceea de a imbina performanta sportiva cu luxul.

Bentley Continental GT Speed

Performanțe

Iar din performante iti dai seama de capacitatea celor de la Bentley de a lua piese de VW și a realiza acea viziune: o masina de 2350 kg care atinge 100km in 4.3 secunde și in care te simti ca intr-un… Bentley.

Il anima un motor W12 de 5998 cmc, care pune in slujba soferului 650nm de cuplu disponobil aproape imediat- mai responsiv decat orice alta masina de serie de la vremea ei, și  “mai multe de” -zice Bentley 500 de cai- 552 pare ca este numarul exact.

Manevrebilitatea a fost imbunatatita simtibil de la modelul GT printr-o serie de actualizari are casetei de directie, iar in combinatie cu sistemul 4×4 clasic cu diferential TOR(que)SENS(ing) te face sa uiti ca esti intr-o masina in care incap in mod real 4 oameni maturi.

Bentley Continental GT Speed

Ce stie lumea

Sistemul infotainment este super invechit. Oribil de invechit. Este atat de vechi incat in zilele noastre devine cumva o forma ciudata de analogie- un digital primitiv. 

Motorul este de Phaeton și toata masina are elemente de VW, relativ bine integrate: cu exceptia unor butoane de geam și a ornamentului de la schimbatorul de viteza.

Atat motorul cat și masina au fost modificate fata de motelul Continental GT sa faca masina mai puternica și mai usoara, ceea ce se traduce in Speed.

Bentley Continental GT Speed

Ce nu stie lumea

Motorul proiectat sa reziste in sarcina optima (6100 rpm) 100 de ore fara opriere. Adica 4 curse Le Mans. 

Modelul asta de Continental GT este primul produs dupa investitia de 500 de milioane de lire a lui VW in fabrica de la Crewe, ceea ce i-a permis luin Bentley sa faca lucruri pe care altfel nu și le-ar fi permis avand tot procesul desfășurat in același loc de la design la asamblare.

Sigla Bentley a fost desenata de Fred Crosby, un ilustrator al revistei Autocar ca sa aduca aminte de istoria Bentley de constructor de motoare pentru avioanele de lupta britanice din primul razboi mondial. Dupa ce Rolce Royce a vandut Bentley catre Vickers, marca și-a reluat asimetria aripilor din sigla dupa ce Rolce Royce decisese ca trebuie sa fie un numar egal de pene pe fiecare din aripile din sigla.

Bentley Continental GT Speed

Concluzii

Continental GT Speed este o masina speciala prin rolul ei in salvarea marcii Bentley, caracterul lui Walter Bentley intrupat : “to build a good car a fast car the best in its class”

Este mai mult decat o masina, este o opera de arta inginereasca. 

Cine a cumparat-o, are in mana o piesa a carei valoare in 30-40 de ani e inestimabila.

Author
Paul Badea
CEO|BADSI