Skip to main content
Știri

Rabla Plus 2020 – noutăți și condiții

By 27/01/2020December 17th, 2021No Comments

Rabla Plus 2020

Programul Rabla Plus a început în luna martie și este destinat celor care vor să cumpere o mașină electrică sau hibrid, prin acordarea unei subvenții, care acoperă o parte din prețul mașinii. Subvențiile diferă în funcție de tipul mașinii și sunt oferite într-un număr limitat în fiecare an.

Nissan Leaf cu Rabla PLus 2020

Mașini electrice pe piața din România

Oamenii care vor să beneficieze de subvențiile pentru cumpărarea unei mașini electrice trebuie să aibă reședința pe teritoriul României și să cumpere mașina de la dealerii din țară. În țara noastră există în acest moment 10 modele de mașini electrice disponibile. Au fost înregistrate peste 300 de mașini electrice în România, dar numărul acestora este mic față de totalul mașinilor din țară. Românii sunt încă sceptici cu privire la opțiunea de a alege o mașină electrică din cauza lipsei unui sistem mai dezvoltat de stații de încărcare, dar și a prețurilor.

Condițiile pe care mașinile trebuie să le îndeplinească

Cei care vor să-și cumpere mașini pur electrice pot primi ecotichete în valoare de 45.000 de lei, dar fără să depășescă 50% din prețul mașinii. Acest tichet poate fi unit cu prima acordată la casarea unei mașini vechi. În cazul unei mașini hibrid, ecotichetul este în valoare de 20.000 de lei și nu trebuie să depășeasca 50% din preț, la fel ca în cazul mașinilor electrice.

Costel Alexe, Ministrul Mediului: „Pentru Rabla Plus, în 2020, ne propunem să păstrăm cel puţin acelaşi buget şi vrem o creştere cu 10-20% a numărului de vouchere pe care să-l acordăm. Astăzi voucherul fiind de 10.000 de euro. Ar trebui să dăm un semnal, pentru că discutăm la nivel de Comisie Europeană de green deal, cum avem ţinte pentru 2030 pe mediu sau pentru 2050 când ar trebui să avem neutralitate climatică. Noi ne propunem ca, de la an la an, să creştem bugetul şi pentru voucherele privind maşinile electrice şi mai ales să dezvoltăm numărul de staţii de încărcare. Acesta este viitorul. România trebuie să facă eforturi pentru a ajunge statele europene.”

Cum aplici pentru programul Rabla Plus și de ce acte ai nevoie

Cei interesați să beneficieze de subvențiile de la stat în 2020 trebuie să urmarească anunțarea începerii acestui program și să aplice într-o anumită perioadă. După ce este cumpărată mașina electrică sau hibridul nou, producătorii vor introduce în sistem factura la 10 zile după emiterea acesteia pentru persoanele fizice și la 90 de zile pentru persoanele juridice.

Pentru înscrierea la acest program sunt necesare următoarele acte: actul de identitate, certificat de atestare fiscală emisă de primărie prin care se dovedește că persoana nu are datorii la bugetul local, declarație pe propria răspundere care atestă că te angajezi să cumperi mașina de la dealer. Cei care aleg să caseze o mașină veche și să unească prima cu ecotichetul pe langă actele menționate mai sus vor include certificatul de înmatriculare al mașinii vechi în original și cartea de identitate în copie legalizată. Aceștia au un termen de 30 de zile de la primirea notei de înscriere de la dealer să caseze mașina veche și să depună la dosar ultimele documente.